Det har väl inte undgått någon att det är fettisdag idag - semeldagen... Jag bakade semlor igår kväll eftersom barnen gärna vill ha detta idag. Vill du också äta semla så kommer här receptet, de är snabba att göra:
Semlor 4-5 stycken
Bullar:
50 g smör
4 ägg
3 msk sötningsmedel
1 dl vispgrädde
½ dl kokosmjöl
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk stött kardemumma
Smält smöret. Vispa ägg och sötning pösigt. Tillsätt grädde och det smälta smöret i äggsmeten. Blanda kokosmjöl och fiberhusk med bakpulver och kardemumma och rör ned det i smeten. Låt svälla i några minuter.
Fukta handflatorna med kallt vatten och rulla 4-5 fina bullar. Gör de ganska så höga för de sjunker hop lite, det syns på mina. Grädda dessa i 175 grader ca 25 minuter. Låt svalna helt.
Mandelmassa:
1½ dl skållad sötmandel
2 msk sötningsmedel
1-2 msk grädde
Mal mandeln i en mandelkvarn och lägg den i en matberedare tillsammans med sötningen. Pulskör i några minuter och häll sedan i ca 2 msk grädde till önskad konsistens.
Nu har du grunden till en god semla, skär bara toppen av bullarna, fyll de med härlig mandelmassa och grädde.
Ha en fortsatt härlig tisdag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar